Fler rivningar av villor har fotograferats under vintern! I spetsen av tomtmarken där Västerängsvägen korsar Trollsländevägen har en småstuga rivits. Tomten är ännu rivningstomt utan något nytt hus.
Trädgårdsstadens natur- och miljövärden offras!
Många frågar sig vad som händer med Älvsjö Trädgårdsstad. Återigen har miljörådet dokumenterat ett flertal rivningar av äldre villor i kvarteren. Bilden här ovan är från tomten mitt emot Hemköp på Sjättenovembervägen. Den ursprungliga tomtens marknivå med blommor och lökväxter från tidigt 1900-tal har dränkts av makadammassor. Fruktträd, ädellövträd och buskar har slaktats urskiljningslöst!
Inget grundarbete har gjorts på annat sätt än att man lagt massorna ovanpå områdets tjocka lerjordstäcke för att sedan gjuta en platta för huset. Kommer detta att hålla för vibrationer och markrörelser?
Har inte Stockholms stad något ansvar för beviljade bygg och rivningslov?
Älvsjö Miljöråd kommer att fortsätta dokumentationen och avser att lägga fram en rapport om vad som pågår och göra en formell anmälan till den tillsynsmyndighet som har att bevaka hur en kommun sköter sig ställt mot Plan och bygglagen, Miljöbalken, Riksdagens miljömål etc.
Speciellt Herrängens Villaförening har genom Christer Ihses arbete med frågan gjort stora insatser för att uppmärksamma Stadsbyggnadskontoret och nämnden på hur illa de gamla detaljplanerna skyddar och bevarar trädgårdsstadens unika kvaliteer. Genom en rad trixande och välvilliga tolkningar av de gamla detaljplanerna har staden gett grönt ljus för de rivningar av äldre hus som vi ser breda ut sig. Det är mycket pengar i detta för byggherren som river de gamla husen bygger nytt som bostadsrättshus och kan på så vis överutnyttja och skövla de gamla tomterna. Frågan måste få en politisk lösning.
Bilden här ovan visar en allt vanligare expansion på befintliga villatomter i området. Det här huset var en vanlig småstuga där det befintliga huset byggdes in helt intakt under det nya stora skalet med tillbyggnad uppåt och åt sidan. Till en början levde familjen i sitt ursprungliga hus under det resta skalet. Tomten har här hårdexploaterats och givna löften till grannarna har inte hållits utan ägaren har kört över samtliga grannar på gatan. (Fin grannsämja). Miljörådet jobbar inte med medborgarnas privata ekonomiska affärer men frågan måste ställas här om detta är rimligt ur demokratiskt synpunkt? Grannarnas fastigheter har sjunkit i värde pga att en fastighetsägare tillåtits beskugga och krypa närmare sina grannar. Trädgårdens kvaliteer har också påverkats då grönytan minskat kraftigt.
Varför godkänner stadsbyggnadskontoret den här utvecklingen?
Staden tycks helt slutat med att ta ansvar för människors närmiljö och trädgårdsstadens gestaltning.