Nu inleds förstörelsen av naturmarken runt ICA på Svartlösavägen!

Posted by on 7 maj, 2013

Närboende slår larm om att detaljplanen inte följs vid ICA:s utbyggnad på Svartlösavägen.

En granne till ICA på Svartlösavägen vill göra miljörådet och andra uppmärksamma på att Stockholms stad inte följer den godkända detaljplanen när nu den kritiserade utbyggnaden av Krister Dahls ICA butik inleds. Observanta grannar slår nu larm om att staden håller på att ge sig själv bygglov utanför den nyligen antagna detaljplanen med namnet Gigan 19.

Grannen berättar: – Staden planerar att ta naturmark i anspråk utanför själva planen! Man vill spränga och har redan påbörjat detta på det som i den nya detaljplanen är märkt som naturmark. Enl. bygglovsritningarna så planerar man att göra ett antal anpassade vägar i betong för funktionshindrade på det som ska vara naturmark.

– När vi tog upp detta med staden fick vi oss tillsänt ett dokument, ett ”grannhörande” i samband med bygglovsansökan. Detta var skrivet av en Agneta Granlind på Stadsbyggnadskontoret.  Vi fick även kopia på Stadsbyggnadsnämndens brev ”Beslut att bevilja marklov”. Det brevet ät ställt till Henningssons Arkitektkontor, också det skrivet av Agneta Granlind (daterat 13-04-15) där man skriver under ”Motivering och bedömning ” att ”åtgärden överensstämmer med detaljplanen”.  Det gör den inte!

– Det vi uppmärksammat är att det inte finns något stöd i detaljplanen för att bygga något på den kvarvarande naturmarken! Staden försöker nu med en snabb-process (utan att stoppa sprängningarna under tiden) för att få igenom ändringen. För tillfället har man borrat spränghål exakt på gränsen till naturmarken som man redan har skövlat till viss del.

Vi är också fundersamma över texten i brevet till oss. Där skriver staden att ” inga träd kommer att fällas inom naturmarken annat än de som står där byggnader ska uppföras”.  Hur kan man motivera att man kan bygga på naturmark?

Christer Ihse som är  juridiskt insatt har redan lämnat förslag till grannarna och miljörådet om hur vi kan driva frågan vidare rättsligt. Det handlar då om att snabbt tillskriva länsstyrelsen och begära inhibation av arbetat på platsen så att man kan pröva om staden gjort sig skyldig till övertramp i detaljplanefrågan. Frågan måste snabbutredas!

 

 

 

Comments are closed.